Zima je sada već u punome jeku i svakoga nas jutra bude temperature koje nerijetko dosežu i minus pet stupnjeva pa shodno tome donosimo savjete kojima ćete izbjeći neželjene situacije. Jako je bitno da u automobil ne sjedate ako ga niste temeljito očistili. Za hladnih se noći, zbog niskih temperatura i puno vlage, na staklu stvara led koji nam može stvoriti dosta problema u jutarnjim satima. To se jednostavno može spriječiti, ali i ukloniti. Navečer kada ste sigurni da automobil nećete koristiti prije jutra, na stakla stavite komad kartona ili navlake koje je moguće kupiti u dućanima autokozmetike. Leda na staklima jednostavno ćete se riješiti pomoću za to predviđene i jeftine strugalice koju možete kupiti na bilo kojoj benzinskoj crpki, ali i u većini dućana. Usto, ako je sloj deblji, u automobilu upalite grijanje, a puhanje usmjerite prema ‘šajbama’ pa ledom okovana mjesta pošpricajte specijalnim sprejem za odleđivanje. Gotovo svaki automobil ima ugrađene grijače za stražnje staklo pa ih svakako uključite. Kao i vjetrobran, očistite sve staklene površine uključujući i retrovizore i svjetla. Za one koji su se probudili nepripremljeni – za struganje leda može poslužiti kutija za CD ili osobna iskaznica, no ona može puknuti pa valja oprezno njome rukovati. Za one koji imaju novije automobile prepune sigurnosnih tehnologija i senzora bitno je da saznaju gdje se oni nalaze pa ih shodno tome očistite i omogućite im nesmetani rad. Zašto je to bitno – većina ljudi danas naviknuta je da im senzori u automobilima olakšavaju njegovu svakodnevnu upotrebu pa ih njihovo zakazivanje može koštati živaca, novca, a i potencijalna je opasnost od izazivanja prometne nesreće.

A ozbiljniji problem predstavlja snijeg koji nam često s noći potpuno zamete auto. Ovaj problem valja ozbiljno shvatiti i snježni pokrivač treba potpuno s automobila ukloniti. Ponekad, zbog užurbana načina života to zanemarimo pa očistimo samo vjetrobransko staklo, a prava opasnost krije sena poklopcu motora i krovu auta. Za vožnje će suhi snijeg s ‘haube’ i krova letjeti na sve strane i ograničit će nama, ali i onima u našoj blizini vidljivost u prometu. Ako je pak snijeg mokar onda će prilikom kočenja ili skretanja u zavoju u jednome komadu skliznuti s vozila. To je izuzetno opasno, jer ako sklizne na vjetrobran vozač na trenutak ostaje potpuno ‘slijep’ i veliki su izgledi da u tome trenutku izazove prometnu nesreću. Nadalje, ako se to dogodi na brzoj ili autocesti postoji velika opasnost da netko drugi naleti na skliznuti snijeg pa može doći do tragedije.

Osim svega navedenog, ako čišćenje automobila niste obavili prema zakonskim propisima, policija vas može opaliti po novčaniku kaznom u iznosu 700 kuna, što za današnje prilike nije malo novca.

Pročitajte više naautostart.24sata.hr


Leave A Comment