U studenome je u podrumu u Torinu pronađena Alfa Romeo SZ iz 1962. godine. Prema Facebook stranici Alfa Romeo Giulia & 105 series, automobil je bio u vlasništvu mehaničara koji, vjerojatno, nije uspio izvući automobil iz podruma pa ga je ondje ostavio više od tri desetljeća.
Nakon što je mehaničar preminuo, nasljednika nije bilo pa je država naslijedila ovaj rijedak primjerak. Prema spomenutoj Facebook stranici, Alfa je u međuvremenu očišćena i jučer je prodana na vladinoj aukciji za čak 547 tisuća eura (oko četiri milijuna kuna).

SZ, poznatiji kao Sprint Zagato, bio je najjača inačica stare Alfine Giuliette, a pokreće ga modificirani 1,3-litreni motor s dvama karburatorima, koji razvija 115 konjskih snaga. Automobil je bio ručni rad talijanskoga Zagata i, za razliku od standardnoga modela, cijela karoserija je napravljena iz aluminija i korištena su stakla izrađena iz pleksiglasa pa je SZ bio olakšan 120 kilograma.
Proizvedeno je samo 200 ovih trkaćih cestovnih automobila. S obzirom na to da je ovaj primjerak u podrumu već 35 godina, čini se kako je u prilično dobrom stanju i svi dijelovi su na broju. Uz malo sreće, SZ će naći dobar novi dom i uskoro se vratiti na cestu stvarajući prekrasne ‘simfonije’ iz svojega četverocilindraša.

Pročitajte više na: – autostart.24sata.hr


Leave A Comment